Når du som haveejer skal i gang med havearbejdet i de sene vintermåneder og/eller de tidlige forårsmåneder – er der flere dele du skal overveje. Er du ny haveejer eller er du mere rutineret? Dette vil være afgørende for hvordan du skal tilrettelægge din proces.
Uanset hvad dit udgangspunkt ér – er der en cyklus som er god at være opmærksom på. ”Livet har sin gang” i haven – som følger årstiderne og de enkelte måneder.
Om vinteren er det en god idé at planlægge de forandringer som man godt kunne tænke sig at gennemføre. Som nystartet haveejer, eller som mere rutineret kunne det være en god idé at få råd og vejledning og måske også lægge en haveplan.
Tag et blik udover din have og/eller haveplan. Har du et drivhus på grunden, staude- og/eller rosenbed, køkkenhave? Er du til den plejede afrettede have, eller er du mere til den vilde have – evt. med mange bær- og frugtbuske? Haven skal tilpasses dig og din families behov og ønsker! Vil I gerne opholde sig meget i haven, passe den, eller er I typerne der hellere vil nyde haven i en liggestol og derved eje en have der ikke skal passes og plejes så meget?
Den første aktivitet kan påbegyndes i drivhuset – og til forspiring af de første planter.
Har du et drivhus?
I de tidligere forårsmåneder (eller sene vintertid) – kan man godt opholde sig i drivhuset og få ryddet op og gjort rent dér. Den skarpe vintersol ér dejlig. Se udbud af drivhuse her
Alle de gamle visne planter skal ryddes væk – ligesom alt spindelvæv og gulvene fejes. Ryd op i krukker, kasser ødelagte spirebakker, knækkede plantepinde og skårede krukker. Gamle handsker med huller skal måske udskiftes med nye havehandsker og du skal måske også overveje bedre udstyr og haveredskaber til næste sæson. Se håndredskaber her
Lav et godt sted hvor du har god plads til at plante om, passe planerne, potte om osv. og hvor du har nem adgang til de ting du skal bruge.
Det er godt at bruge lidt tid og energi på at rengøre glasset i drivhuset – nu hvor det ér tomt og der er nem adgang og gode arbejdsforhold. Vigtig at der er gjort rent før de første planter sættes ind.
Er du ikke heldig at have et drivhus, er det måske en god idé at overveje det.
Foråret er også tid til klargøring af jorden og forspire planter.
Klargøring af køkkenhave
Er du så heldig at have en køkkenhave – eller højbede, som du dyrker grøntsager i, er forårsmånederne et godt tidspunkt at klargøre dem til den kommende sæson. Se udbud af højbede her
Her er det godt at tage en tilbageblik; fik du spredt kompost og gødning i køkkenhaven, da det var efterår? Hvis du ikke nåede dette, kan du godt nå at give din køkkenhave en omgang gødning i foråret. Mange køkkenhaver har godt af at få jorden vendt (gravet) så der kommer ”ilt” til jorden og den bliver lidt mere ”luftig”. Du skal blande kompost i jorden et godt stykke tid før du skal plante. Unge planter kan ikke tåle den kraftige gødning, så gør det gerne så tidligt som muligt.
Der er nu du skal overveje, hvad du skal dyrke i køkkenhaven. Hvilken type familie ér I og hvornår på sommeren tager I på ferie og/eller er i sommerhus osv.
Du kan begynde at lægge kartofter når jorden er varm nok. Du kan også vælge at dække jorden med plastic, så jordtemperaturen øges. På denne måde kan du lægge kartoflerne i jorden meget tidligt f.eks. i februar måmed.
Det er først i løbet af april og maj måned, at jorden er varm nok til, at du kan plante frø og forspirede planter ud i køkkenhaven.
Forspiring og såning
I forårets første uger er det endnu for koldt til at lægge frø direkte i jorden. Hvis du er utålmodig og har svært ved at vente på at jordtemperaturen stiger, så kan du forspire frø til sommerblomster og grøntsager osv.
Du kan begynde at forspire de fleste planter allerede fra slutningen af marts, men fra april tager det rigtigt fart. Du kan bruge drivhuset til forspiring. Har du ikke et drivhus kan du også forspire indenfor i dine vindueskarme. Her kan du med fordel anvende spirebakker og/eller minidrivhuse.
Opgaver der også hører foråret til er deling og flytning af staudeplanterne og anlæggelse af nye bede.
Flytning af stauder og anlægning af nye bede
Stauderne begynder tidligt i forårets første måneder at titte op af den kolde brune jord, med deres sarte skud. De har brug for plads til at vokse på. Derfor kan du rydde op i bedene, så der bliver plads til nye kommende planter/blomster. Hvis der ligger nedfaldne grene i bedene – skal de fjernes da de vil genere de spæde skud. Lad dog de visne blade ligge, da de vil fungere som et varmt jorddække, der beskytter planterne mod frost, som stadig forventes at kunne komme selvom der står forår i kalenderen.
De visne stængler på stauderne beskytter planterne mod frost. Så lad dem være så længe vinteren er i gang. Først når kulden er på retur, hvilket kan variere fra år til år, skal du klippe staudernes stængler ned, når foråret for alvor får fart på. Det er med stor sandsynlighed først i begyndelsen af april, kulden er på retur. Lad de bløde stængler ligge på jorden i bedet, da de i løbet af sommeren vil kompostere og på denne måde give næring til planterne.
Har du haft ønsker om et nyt bed kan du om foråret flytte stauderne til en anden plads i haven.
Nyt bed?
Du har måske brugt vinteren på at tænke over, hvordan din have skal se ud. Skal du f.eks. have et bed? Dette kan både anlægges om foråret og om efteråret. I foråret kan du dele dine stauder og på den måde formere dem og lave et nyt bed.
Der er mange muligheder for at lave kombinationsbede. Stauderne kan tåle flytning/deling tidligt men det kan så mange andre ikke. Sommerblomster skal man vente med at plante ud til der helt sikkert ikke kommer mere nattefrost. De tåler overhovedet ikke frost, de visner med det samme. Det kan være svært at have denne tålmodighed. I stedet kan man nyde forårets blomsterløg med f.eks. tulipaner og stedmoderblomster kan også tåle kulden.
Dahliaknolde plantes også om foråret. Da de er følsomme overfor frost, så plant dem først, når faren for nattefrost er ovre. Se de flotte knolde her
Pasning af din græsplæne
En anden forårsaktivitet er pasning og plejning af din græsplæne. Mange tænker ikke over dette og tænker at græsplænen klarer sig selv. Det kan den også i mange tilfælde, men du vil i det lange løb blive belønnet for at passe den lidt. Fra marts måned kan du give din plæne lidt gødning og kalk. Hvis du gerne lidt have en rigtig grøn græsplæne kan du ”lufte” plænen ved at rive den igennem, så mosset fjernes.
Lad være med at klippe græsplænen for tidligt – selvom det er svært at vente. Men hvornår skal det klippes for første gang? Græsset begynder at vokse når temperaturen stiger om foråret i marts og april måned. Vent til april måned når jorden er 7-8 grader varm og græsset er vokset til en højde på 6-8 cm og gerne højere end en tændstikæske på højkant.
Almindeligvis slås græsplænen en gang om ugen inden efteråret. Men det er blevet mere og mere populært indenfor de seneste år at lade græsset gro vildt og kun klippe det få gange i løbet af en sæson. På denne måde skabes bedre betingelser for dyrelivet og derved øges biodiversiteten i haven med et mylder af liv fra insekter, sommerfugle og bier. Du kan også lave cirkler og eller stier og derved lave områder hvor du kan gå og samtidig få den vilde have.
Lugning af ukrudt
Ukrudtet vælter op af jorden, så snart foråret nærmer sig. Brændenælder, skvalderkål, tidsler, skræpper og andre ikke rare planter dækker hurtigt jorden og til sidst meget af haven. Det er godt at starte med at luge ukrudtet væk så tidligt om foråret som muligt. På denne måde får man et forspring. Det er også godt at være proaktiv overfor dræbersneglene. Gå på udkig tidligt på året og få dem fjernet fra haven. Derved kan du være heldig at du mindsker antallet på et tidligt stadie. I foråret har ukrudtet ikke etablerede rødder endnu, og derfor er det meget let at luge væk. Desuden er det nemt at se, hvad der er ukrudt her i foråret, fordi mange af havens blomster endnu ikke er dukket op af jorden.
No Comments